Výpočet osvětlení místnosti: Jak vypočítat, kolik světel potřebuji v místnosti?

Lámete si hlavu s tím, jak vypočítat, kolik světla byste měli mít ve svém bytě či domě a jak teplé nebo studené světlo ovlivňuje světelnost místnosti? Abychom vám ušetřili čas, v PANLUX lounge jsme pro vás připravili přehledný návod na výpočet optimálního počtu svítidel v místnosti.

 

Správné osvětlení je základ

Správné osvětlení vašeho domova je jednou z nejdůležitějších věcí, nad kterou byste se při rekonstrukci nebo při výstavbě měli zamyslet. Promyšleným rozmístěním svítidel zajistíte, že si nebudete ničit zrak tam, kde potřebujete hodně světla – například v pracovně, kuchyni nebo u jídelního stolu.

Když popřemýšlíte také nad teplotou světla v jednotlivých zónách svého domova, můžete docílit kvalitnějšího spánku nebo dokonce vyšší efektivity při práci. Jste překvapení, kolik věcí může správné svítidlo ovlivnit? Pojďme se podívat, jak vypočítat, kolik svítidel v místnosti potřebujete.

 

 

Co potřebuju znát pro stanovení počtu svítidel v místnosti?

Potřebujete znát pouze dva údaje:

  • Doporučenou intenzitu osvětlení pro danou místnost, označovanou „lx“.
  • Světelný tok vybraných žárovek a svítidel, označovaný „lm“.
    • Jedná se o údaj, jak moc světelný zdroj svítí.
    • Najdete ho v parametrech konkrétního produktu na e-shopech, obalech a podobně.

 


Jaký je vztah mezi jednotkami svítivosti lx a lm?

1 lx = 1 lm/m²

Tedy jedna jednotka doporučené intenzity osvětlení rovná se světelný tok svítidla na jeden m².


 

Snímek obrazovky 2021-11-10 v 14.33.51Znázorníme-li si toto tvrzení na příkladu, znamená to, že:

  • Pokud je doporučená intenzita osvětlení 50 lx, musíte do místnosti umístit tolik svítidel, aby svými světelnými toky dosáhla 50 lm/m².
  • Za předpokladu, že jedno svítidlo disponuje svítivostí 10 lm, potřebujete jich do místnosti umístit pět.

Zjednodušený ukázkový výpočet osvětlení koupelny o výměře 15 m²:

  • Osvětlovanou plochu (= 15 m²) vynásobte lx hodnotou z tabulky. Tím získáte hodnotu lm.
  • 15 m² × 200 lx = 3000 lm
  • Do této koupelny tedy budete potřebovat tolik svítidel, aby součet jejich lm dal dohromady cca 3000.

 

 

 

Doporučená intenzita osvětlení v jednotlivých místnostech:

Tabulka vychází jak z doporučení ČSN, tak z našich PANLUX lounge zkušeností, které z projektů osvětlování rodinných domů i bytů máme.

PROSTORY INTENZITA OSVĚTLENÍ
   Kuchyň, jídelna a obývací pokoj 50–100 lx
   Kuchyňská pracovní linka a sporák 200–300 lx
   Jídelní stůl 150–200 lx
   Spíž, šatna, předsíň 75–150 lx
   Ložnice, pokoj pro hosty 50–100 lx
   Dětský pokoj 150–200 lx
   Domácí pracovna 300 lx a víc
   Chodby frekventované 50–75 lx
   Chodby (cesty na půdu, do sklepa, apod.) 25–50 lx
   Koupelna, WC 100–200 lx
   Technická místnost, prádelna 100–150 lx
   Domácí dílna 150–200 lx
   Garáž 75–100 lx

 

Cesta k efektivitě je v rozprostření centrálního osvětlení

Mějte na paměti, že abyste dosáhli co nejefektivnějšího osvětlení místnosti, mělo by hlavní osvětlení tvořit více zdrojů světla, které rozprostřete rovnoměrně po celém prostoru. Jedině tak proniknou paprsky z vašich svítidel do každého koutu. Na jeden centrální lustr uprostřed místnosti raději zapomeňte. Přece si nechcete kazit zrak.

Nezapomeňte na místní zdroje světla

Ovšem kromě hlavního osvětlení doporučujeme místnosti obohatit také o místní zdroje světla, kterými mohou být například osvětlení jídelního stolu, osvětlení kuchyňské linky v podobě led pásků, čtecí lampa nebo stolní lampička.

 

lampicka     lineta

 

Co dalšího ovlivňuje intenzitu a efektivitu osvětlení?

Výška stropů

Možná se budete divit, možná ne, ale výslednou intenzitu osvětlení ovlivňuje i výška stropů. Máte-li v místnosti honosné vysoké stropy, miřte vysoko a počítejte spíše s vyššími lx hodnotami. Jestliže jsou vaše stropy vyšší než 4 m, doporučujeme navštívit odborníka, se kterým vhodnou intenzitu osvětlení proberete, aby vyhovovala vašim potřebám.

Teplota světla

V úvodu jsme se zmiňovali, že teplota světla může ovlivnit mnohé každodenní činnosti. Proto si svůj domov můžete rozdělit na 3 základní zóny – pracovní, běžná a klidová.

  • Do pracovní zóny bychom doporučili žárovky se studeným světlem, které zvyšují produktivitu. Studené světlo bychom tedy umístili do pracovny, kuchyně či k jídelnímu stolu.
  • Do běžné neboli neutrální zóny bychom zařadili například obývací pokoj, koupelnu nebo chodbu. Jedná se o prostory, ve kterých bude nejvhodnější středně teplé světlo. To znamená ani příliš bílé, ani příliš žluté.
  • Nejtypičtější klidovou zónou bývá ložnice, ve které by vás bílé světlo zbytečně probouzelo. Do ložnice se nejvíc hodí teplé, skoro až oranžové světlo, které váš mozek ukolébá ke kvalitnímu spánku a ráno nebudete mít šok z nadbytku studeného světla.

teple-svetlostudene-svetlo

 

Pokud se nemůžete rozhodnout, zda především do běžných zón, umístit teplejší nebo studenější žárovky, zvolte si svítidla, která umožňují postupně přecházet z teplého do studeného světla.

5763_robin-rgb-stolni-lampicka-s-rgb-podsvicenim4369-1_stolni-led-lampicka-robin-music-s-bluetooth-reproduktorem--cerna4813_stolni-led-lampicka-master-s-integrovanou-bezdratovou-nabijeckou--seda

 


 

Pokud si s výpočtem a výběrem osvětlení nevíte rady, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím chatu, rádi vám se vším pomůžeme.