Osvětlete svou pracovnu vhodnými svítidly a šetřete tak své zdraví

Většina z nás tráví nemálo času před počítačovou obrazovkou, a to nejen během pracovní doby. I když nepracujete z domu, pravděpodobně večer zkontrolujete e-maily nebo zabrouzdáte na sociální sítě. Toto spojení s digitálním světem však zanechává stále méně prostoru pro opravdový odpočinek, a proto je důležité vhodně rozsvítit svůj prostor. Správné osvětlení totiž neovlivňuje pouze vaši efektivitu, ale také vaše fyzické a duševní zdraví. Jak tedy zajistit, aby byla vaše pracovna vhodně osvětlená a vy tak předešli negativním dopadům takzvaného „modrého“ světla?

 

 

Rozsviťte si u stolu i nad hlavou

Je důležité mít na paměti, že při práci není vhodné spoléhat pouze na osvětlení pracovního stolu, zatímco by zbytek místnosti zůstal v šeru. Přechod z jasného světla stolní lampy do tmavého prostředí je totiž náročný na oči. Proto do své pracovny zainvestujte a pro zlepšení svého výkonu si pořiďte nejen lampičku na stůl, ale i vhodné centrální svítidlo, které umožní pohodlnou práci bez zbytečného namáhání očí.

 

 

Zvolte správnou barvu světla

Jak jsme již zmínili, studené světlo stimuluje pozornost. Proto je skvělou volbou během pracovního dne, kdy je třeba maximální soustředěnost. Takové světlo se skvěle hodí ke stolu. Ideálně si ale pořiďte svítidla s nastavitelnou teplotou a intenzitou světla, která si můžete přepínat podle potřeby.

 

LED panel EVO UGR 

 

 

💡 Pokud jste unavení z tradičního osvětlení a hledáte způsob, jak spojit vynikající světelnou účinnost s maximálním komfortem, máme pro vás skvělý tip. Náš LED panel EVO UGR má ve srovnání se zářivkovými mřížkovinami pouze třetinovou spotřebu energie. Zároveň zaručuje rovnoměrné osvětlení místnosti, aniž by vás oslňoval.

 

 Stolní LED lampička MATER

 

 

 

 💡 Praktickým pomocníkem na vaší pracovní ploše se stane lampička MASTER. Tlačítkem umístěným na podstavci získáte kontrolu nad teplotou světla a jeho intenzitou. Ve večerních hodinách si tak můžete posvítit teplejším světlem, což vám po náročném dni pomůže v klidu usnout. Kromě nastavitelného světla lampička nabízí také integrovanou bezdrátovou nabíječku pro váš mobilní telefon.

 

 

Závěsné svítidlo LINEAR

 

 

 

 

 💡 Pro milovníky designových kousků doporučujeme závěsné svítidlo LINEAR, navržené s ohledem na rovnoměrné osvětlení pracovní plochy. Poskytuje dostatečný jas a zároveň šetří energii. Délka závěsu je snadno nastavitelná, což vám umožní přizpůsobit svítidlo vašemu interiéru.

 

 

 


 

Nejenže osvětlení zlepšuje vaši produktivitu, také vám pomáhá udržet vaše zdraví v optimálním stavu. Správný výběr svítidel může eliminovat negativní vliv modrého světla na vaše oči a spánek, a tím vám umožní pracovat efektivněji a žít zdravěji.

 


 

 

 

Co je modré světlo a proč škodí?

Modré světlo je součástí barevného spektra a přirozeně se vyskytuje v denním světle. Jeho přítomnost je klíčová pro udržování našeho cirkadiánního rytmu – tedy rytmu bdění a snění. Přes den je tedy nápomocné, jelikož v nás podněcuje produktivitu.

Digitální zařízení, jako jsou počítačové monitory, chytré telefony a tablety, také vydávají významné množství modrého světla. Na podzim a během zimy, kdy je venku brzy tma, může toto světlo dokonce pomoct s koncentrací. Problém může však nastat, pokud jsme tomuto světlu vystaveni těsně před spaním. To totiž může naše biologické hodiny rozhodit.

 

 

💭 Jaké jsou negativní dopady modrého světla na naše zdraví?

 

  • Poruchy spánku: Modré světlo může ztížit usínání a zhoršit kvalitu spánku.
  • Únava očí: Dlouhé hodiny před monitorem mohou způsobit pálení a zarudnutí očí, a dokonce zhoršit zrak.
  • Bolesti hlavy: Modré světlo může způsobovat bolest hlavy a migrény.
  • Rizika dalších onemocnění: Nedostatek spánku spojený s modrým světlem může zvýšit riziko některých závažných onemocnění.

 

 


 

Jak ho omezit? Jednou možností je aktivovat na svém zařízení červený filtr, čímž snížíte expozici modrého světla. Ideálně ho zapněte alespoň hodinu předtím, než půjdete spát. Nicméně primárním řešením je volba správného osvětlení v místnosti. To totiž hraje klíčovou roli v minimalizaci účinků tohoto světla na naše oči a spánek.

 


 

 

#panluxpracovna aneb Doporučení na závěr:

Světlo sice může být spojencem, ale není spasitelem. Investice do ergonomické židle, udržování správné polohy zad a nohou či optimální poloha monitoru jsou neméně důležité aspekty, na které byste při zařizování pracovny neměli zapomenout.

Nepřehlížejte ani potřebu pravidelných přestávek a jednoduchých cviků, které vám pomohou udržet tělo v kondici a minimalizovat únavu. Upravte své pracovní prostředí podle těchto principů a uvidíte, jak budete rázem produktivnější. Vaše tělo vám za to bude vděčné.

 

 

 


 

Pokud si s výpočtem a výběrem osvětlení nevíte rady, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím chatu, rádi vám se vším pomůžeme.