Vytvořte oslnivou koupelnu pomocí vhodných svítidel

 
Správně zvolená svítidla do koupelny mohou dodat jedinečnou atmosféru a usnadnit každodenní rutinu. I když se na první pohled může zdát, že osvětlit koupelnu není nijak složité, ve skutečnosti je potřeba, abyste dodrželi bezpečnostní normy a doporučení. Proto jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým svou koupelnu rozsvítíte bez velké námahy!

 

Osvětlení koupelny z hlediska bezpečnosti

V prostorech, kde se elektřina setkává s vlhkem, je důležité být mimořádně opatrný. Existují proto bezpečnostní normy definované ČSN, které rozdělují tento prostor dle vzdálenosti svítidla od vodního zdroje. Koupelny se dělí do 4 bezpečnostních zón a je důležité, aby výběr koupelnového svítidla odpovídal požadavkům dané zóny. 

 

Moderní koupalna s důrazem na světlo nad zrcadlo

  • Zóna 0 je v přímém kontaktu s vodou. Jedná se o vnitřní prostory vany či sprchového koutu. Zde je nutné, abyste použili svítidla s nízkým napětím do 12 V a minimálním ochranným krytím IP X7.

 

  • Prostor nad vanou či sprchovým koutem do výšky 2,25 metru nad podlahou je označován jako zóna 1. Stejně jako v zóně 0 je i zde povoleno používat výhradně světla s nízkým ochranným napětím a minimálním ochranným krytím IP X7.

 

  • Zóna 2 zahrnuje stěny i strop kolem zóny 1. V této oblasti můžete instalovat svítidla, ventilátory, ohřívače vody, sprchová čerpadla a zařízení pro vířivé vany. Svítidla musí splňovat stupeň ochrany krytím IPX4.

 

  • Ve zbylém prostoru, tedy v zóně 3, lze instalovat silové zásuvky a běžná svítidla.

 

Vybírejte s ohledem na vlastní potřeby

Při volbě osvětlovacích prvků, kromě bezpečnostních norem, myslete i na funkci každého svítidla. Nemělo by chybět minimálně jedno přisazené stropní svítidlo koupelny, které zajistí dostatečnou viditelnost pro běžnou orientaci v prostoru. Pokud máte koupelnu s atypickým půdorysem, je výhodné zvolit podhledové LED osvětleníStropní bodovky jsou totiž vestavěné přímo do podhledu, nevyčnívají, a tím opticky šetří místo. Proto jsou vhodné i do stísněných koupelen.

Svítidlo nad zrcadlo

 

Nejen koupelna bez oken si žádá opravdu pořádné osvětlení. Jinak se může stát, že bude působit jako temná kopka, ve které si tak akorát rychle vyčistíte zuby a utíkáte pryč. Kvalitní osvětlení je zásadní především pro ženy, protože umožňuje důkladné vytvoření make-upu a líčení, což je v koupelně bez adekvátního osvětlení téměř nemožné. Pro snadnou péči o svůj zevnějšek je proto důležité instalovat kromě centrálního svítidla i osvětlení doplňkové. Především výběr vhodného světla do koupelny nad zrcadlo je zásadní. Doporučujeme umístit osvětlení na střed, přímo nad zrcadlo tak, aby byl váš odraz zcela bez stínů. Obecně se doporučuje neutrální nebo studené světlo (4000 - 5000K), protože navozuje pocit čistoty a navíc nezkresluje barvu pokožky.

 

 


TIP: Abyste obyčejné sprchování proměnili v uklidňující rituál, nainstalujte do koupelny zdroj tlumeného teplého světla (max 3000K). Skvěle vám poslouží například svítidla se stmívačem nebo dekorativní LED pásky.


 

Osvěžte koupelnu dekorativním osvětlenímNástěnné LED svítidlo CENTRO

Světlo dokáže koupelnu uzpůsobit vašim potřebám, a jak již bylo zmíněno, může také výrazně ovlivnit atmosféru v ní. Protože by koupelna měla být hlavně místem odpočinku, hodí se zakomponovat do místnosti i dekorativní osvětlení, které vytvoří příjemný prostor pro regeneraci nejen těla, ale i mysli. S pomocí těchto svítidel můžete jednoduše podtrhnout některé prvky – například osvětlit zespodu třeba koupelnové skřínky umístěné na zdi, čímž svou koupelnu rázem proměníte na domácí spa. Kromě LED pásek se k tomu skvěle hodí například multifunkční nástěnné svítidlo CENTRO s vysokou odolností proti vodě.

 

 


TIP: Doplňky interiéru mají zásadní vliv na to, jak se cítíme. Zejména koupelna, místo, které navštěvujeme každý den, by měla být příjemným útočištěm. Proto investujte do kvalitních svítidel a vytvořte si komfortní prostor, kde se budete cítit skvěle.


 

#panluxkoupelna aneb Doporučení na závěr:

  • Intenzitu osvětlení volte o hodnotě 200lx – o tom jak vypočítat kolik světel je potřeba se rozepíšeme někdy příště, případně se nám můžete ozvat a my rádi pomůžeme
  • Vybírejte světlo s neutrální až studenou barvou (4000K a víc) – připomíná denní světlo, dodává pocit čistoty a nezkresluje barvu pokožky
  • Zdrojů světla instalujte hned několik – je vhodná kombinace stropních svítidel s osvětlením zrcadla, ale nezapomeňte ani na světlo ve sprchovém koutě

 


 

Pokud si s výpočtem a výběrem osvětlení nevíte rady, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím chatu, rádi vám se vším pomůžeme.