Jak osvětlit obývák tak, aby vyhovoval všem aktivitám?

Obývací pokoj, srdce domova, ve kterém sdílíte radostné chvíle s rodinou a zároveň odpočíváte. Takový prostor si zaslouží zvláštní pozornost a péči, zejména při výběru vhodných svítidel. Jak promítnout tuto multifunkčnost do jeho osvětlení?

 

Nejprve je třeba pečlivě plánovat

Abyste dosáhli optimálního osvětlení, zkuste se nejprve zamyslet, jakým způsobem obývací pokoj využíváte. Tím získáte jasný obraz o tom, kde konkrétně budou světelné zdroje potřeba. S touto informací pak bude hračkou vybrat konkrétní typ svítidla.

 

S výběrem pomůže rozdělení pokoje na světelné zóny

Vytvořte v obývacím pokoji zóny, které budete ovládat nezávisle na sobě. Ušetříte tak za náklady na energie a nebudete rušit ostatní členy rodiny. Pro optimální osvětlení kombinujte tyto tři základní typy osvětlení:

 

 

Pracovní osvětlení

Pro specifické aktivity, jako je čtení nebo hraní her, je nutné zajistit odpovídající světlené podmínky. K tomu se hodí stojací lampy nebo menší lampičky.

 

 Stropní svítidlo VERONA SMART

Hlavní osvětlení

Celkového osvětlení, které je třeba například při úklidu, dosáhnete pomocí stropního svítidla – třeba náš model VERONA SMART, který můžete díky zabudovanému modulu ovládat ze svého mobilu či tabletu. Snadno si tak zvolíte teplotu a barvu světla i intenzitu jeho svícení.

  

 

 Ovládání svítidel pomocí aplikace

 


💡 Mobilní aplikace Tuya/Smartlife vám umožní ovládat a spravovat vaši chytrou domácnost odkudkoliv na světě. Nepotřebujete žádnou centrální jednotku nebo "bránu". Každé zařízení obsahuje všechny potřebné komponenty pro komunikaci s vaším mobilním telefonem přes internet.

 

 

 

 

Doplňkové osvětlení

Slouží k vytvoření atmosféry a zdůraznění designových prvků. Sem patří dekorační svítidla, jakým je náš model VARIO TRIO. Díky svému vzhledu a vyzařování světla pod úhlem 15° vytváří zajímavý světelný efekt na stěnách a na stropě. Úspornou alternativou jsou LED pásky, které mají tu výhodu, že je snadno nainstalujete i do míst, ve kterých by jiná svítidla neuspěla.

 

 vario-trio-tepla

 

 

💡 Pokud máte v obývacím pokoji šikminy, vyberte výklopné LED podhledy. Tato multifunkční svítidla šetří místo a umožňují flexibilní nastavení směru světla.

 

 

 

 

Barva a intenzita světla

Pro obývací pokoj je vhodné udržovat intenzitu světla v rozmezí 50–100 lx. S ohledem na proměnlivou atmosféru obývacího pokoje během dne je dobré mít svítidla s různými barvami, která si můžete zapnout podle potřeby. Obecně platí, že studené odstíny podporují bdělost a koncentraci, zatímco teplé barvy jsou ideální pro relaxaci a pohodu.

 

Jak vypočítat, kolik světel potřebuji v místnosti?

 

 

 

#panluxobývák aneb Doporučení na závěr

Využijte svítidla jako dekorace. Originální lampa či lustr může ve vašem obývacím pokoji představovat kromě praktického zdroje světla také unikátní designový prvek, se kterým místnosti dodáte ten správný šmrnc.